OVER DE HELFT

Week 5 was weer een afwisselende week met nieuwe therapieën in het grote Shepherd center. We zijn al over de helft van onze therapieperiode in Atlanta. Maandagmiddag stond twee uur Beyond therapie ingepland. Maar daarvoor moest Jesse eerst nog even drie fysieke therapieën afwerken in het andere centrum. Ik weet niet of die planning zo handig was aangezien Jesse ’s middags ook behoorlijk aan de bak moest. Maar gelukkig viel het uiteindelijk mee omdat de therapeuten de therapie iets minder fysiek hadden gemaakt. Na de ergo, fysio en exercise zijn we voor een break even naar het appartement gegaan om op te laden voor de middag in het grote Shepherd.

Spierballen opgepompt

Daar heeft Jesse kennis gemaakt met Katy, hoofd fysiotherapie die Jesse vijf kwartier aan allerlei testjes heeft onderworpen. Met name om te kijken hoe hij functioneert, hoe zijn balans is en hoe het lopen hem afgaat. Jesse was hierna nog niet moegestreden en wilde zelf aan de slag met de fitnessapparaten. Zo gezegd zo gedaan. Nog een half uurtje wat krachtoefeningen gedaan, de spierballen opgepompt en toen voldaan naar huis.

Opwarmen met muziek

Dinsdag vroeg gestart met muziek therapie. Altijd een leuke opwarmer van de dag. Opa heeft er dit keer bij gezeten en vond het een leuke, goede en leerzame sessie. Vervolgens stond ergotherapie op het programma waar Jesse aan zijn houding werkt terwijl hij ondertussen op een beeldscherm dingen moet aanwijzen. De kunst is om rechtop te blijven zitten en controle over de bewegingen te krijgen.

Mooi compliment logopediste

Vervolgens naar de praatgroep met de jongelui. Als ik hem na afloop kom ophalen, is de logopediste erg te spreken over Jesse. Hij doet goed mee en is zelfs één van de beteren van de groep en komt ook met ideeën en antwoorden. Wauw, mooi compliment voor Jes! Helaas ziet hij het zelf niet zo. Hij is niet zo gauw tevreden over de dingen die hij doet. We lunchen weer even buiten want het weer is nog steeds oké. Niet zo warm meer, maar voor ons prima om buiten te zitten. Na de lunch staan er nog drie fysieke therapieën op het programma. Bij fysiotherapie deze keer een manlijke therapeut, genaamd Chris. Een leuke enthousiaste jonge vent die Jesse goed kan motiveren. Hij oefent veel buik- en bilspieren op de mat. Jesse werkt hard en doet het goed. Ik denk dat het voor hem ook wel even fijn is om met een man te werken aangezien de meeste therapeuten vrouwen zijn. Dit kan Jesse net weer even extra motiveren.

Snelwandelen op loopband!

Daarna staat de loopband op het programma. Jesse wordt  in het harnas gehesen en er staat weer drie man klaar om hem te begeleiden. Vanaf de start heb ik het idee dat de band veel te snel staat en zie ook aan Jesse’s hoofd dat het lastig is om het tempo bij te houden. Na enkele minuten maak ik hier een opmerking over en volgens Amanda staat hij goed op 0,6 m per uur. Vervolgens kijkt begeleider Covan op het scherm en ziet 1,6 m per uur staan!! Oeps, dus toch echt een te hoog tempo. Net op het moment dat Jesse een woede uitbarsting gaat krijgen, wordt de band langzamer gezet en moeten we er allemaal om lachen. Jesse gelukkig ook! Jes loopt uiteindelijk 15 minuten zelf, met twee tussenpozen.

Yoga op stoel

Als laatste therapie staat exercise op het programma maar dat wordt vervangen door yoga. Komt mooi uit, zo’n ontspanningssessie aan het eind van de dag. Dit keer is het samen met een ander persoon en zittend op een stoel. Achteraf vond Jesse dit minder fijn en wil hij liever individueel yoga, liggend op de mat. Tja, daar kan ik me wel wat bij voorstellen! In een donker kamertje, met een rustgevend muziekje op de achtergrond en hond Barboza naast je liggend, dat is pas ontspanning!

Zweten bij Beyond Therapie

De woensdag en de donderdag verlopen goed met respectievelijk 6 en 5 therapieën op het programma. Op vrijdag gaan we niet naar het Shepherd Patways maar naar de Beyond Therapie in het grote center. Van 12.00 tot 14.00 uur mag Jesse zich in het zweet werken. En daar is niets te veel mee gezegd! Brendan, een coole gast (volgens Jes) begeleidt hem het eerste uur en onderwerpt Jesse aan diverse testjes voor zijn uithoudingsvermogen en spierkracht. Te beginnen op de Nustep. Een apparaat waar je armen en benen gelijk bewegen als een soort fietsbeweging. Het gaat om snelheid en het level gaat elke twee minuten hoger. De eerste zweetdruppels beginnen al snel te komen. Ben even vergeten hoe lang hij het heeft volgehouden. Vervolgens naar een mat om te “planken”. Jesse houdt dit 1.10 minuut vol! De kracht in zijn handen wordt gemeten en daarna optrekken aan een stang (zal vast anders heten maar dat weet ik niet). Daarna in een ingenieus apparaat om zijn rompstabiliteit te meten en trainen. Een geweldig apparaat dat 360 graden kan draaien en ook in snelheid kan variëren. Het lijkt een beetje op een kermisattractie die in slow motion gaat! De kunst is om rechtop te blijven zitten en zo de nodige spiergroepen aan te spannen. De techniek hier in Amerika staat voor niets! Als het eerste uur erop zit, gaat Jes meteen door met een volgend uur waar hij in een harnas wordt gehesen en gaat oefenen met stabiliteit en diverse loopoefeningen. Een heel uur achter elkaar! Na twee uur hard gewerkt te hebben, moegestreden maar met een voldaan gevoel, gaan we even bijkomen bij ……. het restaurant met de gouden boogjes. Oftewel Mc Donalds! We gaan hier pas voor de tweede keer heen sinds we hier zijn en ik wil hier ook zeker geen gewoonte van maken. Maar hij heeft het zeker verdiend!

Gillend gek

Het weekend doen we niets bijzonders en gebruiken we om bij te komen van de drukke en inspannende week. Op zaterdag vertonen we ons, op verzoek van Jesse, nog even in een shoppingmall waar ik na 2,5 uur gillend gek word van de drukte en zo snel mogelijk naar huis wil. Hier raak IK echt overprikkeld door!! ’s Avonds kijken we op tv weer een wedstrijd van de Baseball World series, de Boston Red Sox tegen de LA Dodgers. Leuk om dit te volgen en jammer dat de Atlanta Braves er niet meer in zitten, anders waren we zeker nog een keer gaan kijken! Zondag maken we ons op voor een nieuwe week! Week 6 alweer!

Groetjes Karin