HET ONGELUK

Jesse heeft op 15 oktober 2015 een auto ongeluk gehad op Schiphol. Jesse was toen 19 jaar en net gestart met een nieuwe baan bij een bedrijf dat ‘valet parking’ verzorgt. Het was zijn eerste werkdag en tijdens zijn laatste rit rond middernacht is het helaas mis gegaan.

VU Amsterdam

De hulpdiensten waren snel ter plaatse en Jesse is meteen naar het VU ziekenhuis in Amsterdam gebracht. Daar heeft hij tien weken doorgebracht. De eerste zes weken op de Intensive Care en de laatste vier weken op de afdeling neurologie. Jesse bleek bij het ongeluk diffuus hersenletsel te hebben opgelopen. Dit betekent letsel op verschillende plaatsen in zijn hoofd. De artsen konden geen uitspraken doen over de mate waarin dit kan en zal herstellen. Een grote klap. Dat er bepaalde schade blijvend is, is duidelijk. Maar Jesse is jong en in goede conditie. Met veel trainen en oefenen kunnen er in Jesse’s hersenen nog veel nieuwe verbindingen worden gevormd. Maar dat is in de eerste periode niet eenvoudig omdat het bewustzijn en de belastbaarheid van Jesse beperkt is. Op 17 december 2015 vertrekt Jesse vanuit de VU naar het Leijpark in Tilburg.

Leijpark Tilburg

Het Leijpark in Tilburg is een comacentrum voor jong volwassenen tot 25 jaar. Dit centrum staat bekend om de VIN therapie ( Vroege Intensieve Neurorevalidatie) om comateuze patiënten naar een zo hoog mogelijk bewustzijnsniveau te brengen. Dit wordt uitgedrukt met een bewustzijnsschaal; de zogenaamde Paloc schaal. Jesse kwam in Tilburg binnen in Paloc schaal 4 en zat na zeven weken in schaal 8. Het coma-centrum vond Jesse toen goed genoeg om te gaan revalideren. De start van een lang traject.