HET PROCES VAN LEREN LOPEN…

Week 6 was een goede week met afwisselende dingen, zoals het bezoek aan de optometrist (soort van opticien/oogarts) en de Beyond therapie waar Jes weer knetterhard heeft gewerkt! Ook ben ik veel met het thuisfront bezig. Onze dochter Isa mocht woensdag haar gips er af laten halen, maar moest meteen donderdag onder het mes om haar keelamandelen te laten verwijderen. Een vervelende operatie waar je echt wel even een tijdje ellendig van bent. Op dat moment baal ik dat ik hier in Atlanta zit en niet bij haar kan zijn. Gelukkig is Ed er en veel lieve mensen om haar heen.

Maandag starten we vroeg in het Shepherd Patways met twee therapieën; ergo- en fysiotherapie. Er wordt rekening gehouden met de zware training die Jesse ’s middags weer krijgt in het grote Shepherd. Jesse begint de middag onder begeleiding van Brendan, een van de coole gasten, aan een uur intensieve spiertraining voor benen en armen. Dit wordt op meerdere apparaten gedaan, ook weer op een heel bijzonder apparaat met veel trainingsmogelijkheden. Wauw, ik kijk iedere keer weer m’n ogen uit hoe ze hier werken en hoe gedreven de therapeuten zijn! Na een uur is Jesse behoorlijk kapot en wat zweetdruppels lichter, maar we moeten verder met het volgende uur. Dit uur wordt gedaan door Katy en staat in het teken van balans en lopen in het harnas. Ook dit doet Jesse vol concentratie en houdt hij goed vol. Om 16 uur zit het erop en gaan we richting huis om bij te komen van het harde werken.

Jesse als “pumpkin”

Dinsdag en woensdag zijn lange dagen met 5 en 6 therapieën. Woensdag de 31ste is het Halloween en daar wordt hier in de US heel veel aandacht aan besteed. De Amerikanen zijn al weken bezig; huizen versieren winkels vol met snoep en verkleedspullen. Op de dag zelf zijn er veel therapeuten verkleed in allerlei outfits. Zelfs de honden krijgen een verkleedpakje! Typisch Amerikaans. Jesse laat zich niet kennen, we hebben een pompoen masker gekocht! Therapeuten waren Jes al de hele week aan het dollen dat hij als “pumpkin” verkleed kon gaan. Nou, een hele outfit was wat too much, dus dan maar een maskertje! Tijdens de lunchpauze wordt er buiten van alles georganiseerd en is er speciaal eten gemaakt voor de revalidanten. Er heerst een heel fijn sfeertje en het is mooi weer. Jes gaat ook nog even op de foto met de extra hulphonden, die voor deze gelegenheid zijn opgetrommeld!

Vaker met bril

Donderdagochtend geen therapie, maar staat een bezoek aan de optometrist op de agenda. Na een half uurtje rijden vanaf ons appartement eerst weer wat papieren invullen voordat we kunnen starten met de gebruikelijke testjes. Eerst door de assistenten en daarna komt de oogarts om de rest te testen. Jesse heeft hier vorig jaar een bril aangemeten gekregen met speciale glazen voor veraf. Deze bril draagt hij alleen met lopen en helpt hem een beter gevoel in de ruimte te krijgen. Zijn ogen blijken een klein beetje verbeterd te zijn en het advies luidt wel om de bril vaker te dragen. Ook op andere momenten dan het lopen, behalve met lezen. Hmm, dit valt niet zo goed bij Jes en ontaart in wat boosheid. We zullen zien hoe het gaat werken en of hij hem vaker opzet! Na anderhalf uur zijn we klaar, we eten nog snel iets in de auto op de terugweg naar het Shepherd. Daar starten we met fysiotherapie, waar Jesse in het harnas balans oefeningen voor de spiegel en lopen oefent. Bij ergoherapie oefent hij eerst 10 minuten met de handbike. Gevold door oefeningen voor arm en schouderbladen op de mat. Bij de laatste therapie van de dag (ergo) is Jesse redelijk moe. Hij wordt een beetje ontzien en er worden veel rek en strek oefeningen gedaan.

Het proces van leren lopen..

Vrijdag kunnen we ’s ochtends even rustig aan doen. We starten om 12 uur met Beyond therapie. Het eerste uur wordt Jes begeleid door Taylor en gaat hij in het harnas aan de slag. Hij krijgt kniebeschermers en zijn benen en schoenen worden ingezwachteld. Ben erg benieuwd wat hij deze keer gaat doen, ziet er spannend uit! Taylor legt Jesse heel duidelijk het proces van leren lopen uit. Kinderen beginnen met rollen, kruipen op handen en knieën, schuiven op billen, optrekken, proberen te staan en moeten dan hun evenwicht vinden om te lopen. Jes zal dit ook weer opnieuw moeten ervaren en leren. Allereerst gaat Jesse dus oefeningen op zijn knieën doen. Hij moet hierbij goed zijn evenwicht bewaren door zijn bil-, buik- en rugspieren aan te blijven spannen. Daarna volgt een oefening met een zware bal en dan als klap op de vuurpijl; lopen op z’n knieën. Mega zwaar en het is de bedoeling dat hij zijn gewicht van links naar rechts verplaatst om zo goed vooruit te komen. Het ziet er heel moeilijk en bijzonder uit, maar Jesse doet het zonder te zeuren of mopperen. Ook het tweede uur is fysiek heel zwaar voor Jesse. Hij doet een uur lang allerlei oefeningen op de grond die goed zijn voor zijn hele lichaam. Dit allemaal met zijn voeten in lussen gebonden. Alle kracht moet dus vanuit buik-, bil-, rugspieren en heupen komen. Retezwaar en we hebben echt zoveel respect voor hem dat hij dit voor elkaar krijgt! Na een uur is Jesse dan ook echt kapot en gaan we richting huis.

Relaxen bij Atlanta Hawks

Zaterdag overdag houden we het rustig en wandelen we even in de zon. ‘s avonds gaan we naar een basketbalwedstrijd van de Atlanta Hawks tegen de Miami Heat. Het is een leuke wedstrijd om te zien en de Hawks winnen weer een keertje. Zondag weinig bijzonders en relaxen om maandag weer te starten aan een nieuwe intensieve week. Nog 2,5 week te gaan!

Groetjes Karin