ZELFONTPLOOIING EN LOSLATEN

Het is de hoogste tijd om weer eens een blog te schrijven. Wat gaat de tijd snel en wat hebben we weer veel gedaan! Sorry dat deze update zo lang op zich heeft laten wachten; de website heeft er een tijdje uit gelegen. 2022 staat bij ons in het teken van “zelfontplooiing” en “loslaten” en we hopen hierin weer wat stappen voorwaarts te kunnen maken!

De laatste maanden van 2021 en begin 2022 zijn we met veel dingen bezig geweest. Dagbesteding wel of niet, nieuwe medicatie, de A-linker loopstep, boksen, een rollator. Lijntjes uitgezet om te zoeken naar een nieuwe dagbesteding en mogelijkheden voor woonvoorziening. Never a dull moment zullen we maar zeggen!

Dagbesteding

Jesse is begin november gestart met een nieuwe vorm van dagbesteding georganiseerd door gehandicaptensport NL. Het programma is opgezet voor mensen met een motorische beperking met als doel om met de juiste individuele begeleiding verder te komen in hun zelfstandigheid. Het programma bestond uit een individueel fysiek ochtendprogramma in de fitnessruimte en ‘s middags een programma in groepsverband in de sportzaal of een andere gezamenlijke activiteit. Dit alles werd gegeven in het mooie Only Friends sportcentrum in Amsterdam waar Jesse ook zijn Lokomat trainingen heeft. Dit Friendship sportcentre is een prachtig complex dat is opgezet voor mensen met een fysieke/verstandelijke beperking. Er zijn 2 voetbalvelden, een atletiekbaan, zwembad, meerdere sporthallen en oefenruimtes. Echt een super locatie waar alles mogelijk is. We hadden afgesproken dat we na 5 keer zouden evalueren of het programma van gehandicaptensport iets voor Jesse zou kunnen zijn. Zoals gebruikelijk moet Jesse altijd erg wennen aan nieuwe situaties en is hij niet meteen enthousiast. Toch proberen we dan door te zetten en de ene keer pakt het positiever uit dan de andere keer. Helaas bleek dit toch niet de dagbesteding waar we naar op zoek waren. Jesse doet al heel veel op fysiek gebied en we zijn juist op zoek naar iets waar hij zich op cognitief gebied kan ontwikkelen en zijn brein weer even wordt getriggerd. Het programma was een try out in de hoop dat ze deze nieuwe vorm van dagbesteding in meerdere Nederlandse regio’s  konden uitrollen. Helaas is er niet genoeg financiële draagkracht en werd het programma eind januari stopgezet. Heel spijtig voor de deelnemers die hier wel graag mee verder wilden en ook al zeker het verschil merkten in hun lichamelijk functioneren.

In september is Jesse helaas gestopt met dagbesteding bij Odion in Krommenie. Hij valt een beetje tussen de wal en het schip. Jesse heeft fysiek de hulp en begeleiding nodig, maar cognitief paste hij daar niet en heeft hij meer uitdaging nodig dan de activiteiten die daar werden aangeboden. Ik ben er van overtuigd dat Jesse nog leerbaar is en er een manier moet zijn om hem verder te helpen. De aanhouder wint, zullen we maar zeggen. Dus mijn zoektocht wordt vervolgd!

De A-Linker

In de maand november hebben we een nieuw apparaat uitgeprobeerd. Een loopstep, genaamd de A-linker. Een mooi en handig middel voor mensen die moeilijk ter been zijn en op deze manier toch het gevoel krijgen dat ze lopen én ook een langere afstand kunnen afleggen dan zittend in een rolstoel.  Het geeft mensen een waardig gevoel omdat je op gelijke hoogte bent met je medemens. Er wordt niet op je “neergekeken” zoals in een rolstoel. We hebben het apparaat 3 weken gehuurd en veel geoefend. Zowel thuis buiten als op de atletiekbaan met Rik (onze personal trainer). Wij zijn zeker enthousiast over het apparaat, al kost het Jes nog wel wat moeite om zich hierop voort te bewegen. Zijn rechtervoet wil niet altijd wat hij wil. Naarmate het oefenen vorderde, werd Jesse ook enthousiaster en wil hij het nog wel proberen. We hebben besloten het apparaat nog niet aan te schaffen maar binnenkort nogmaals te huren en opnieuw te proberen in wat beter weer. Tevens ben ik nu op zoek naar een stabiele rollator zodat Jesse zich in huis meer zonder rolstoel kan voortbewegen, met hulp uiteraard. We hebben een groot loopapparaat maar dat is te onhandig voor binnen en daar leunt Jes te veel met zijn onderarmen op. Dus nu op zoek naar een rollator!

Boksen

Jesse heeft een nieuwe fysieke uitdaging gevonden en dat is boksen. De eerste paar keer leverde het veel frustratie op omdat zijn rechterarm niet doet wat hij wil. Maar na een goed en stevig gesprek met Hannes de bokstrainer, heeft hij toch de motivatie gevonden om er verder mee te gaan. Hannes is een toffe gast die Jesse normaal behandelt zoals andere boksers, hem op een positieve en enthousiaste manier benadert en hem lekker afbeult. Boksen is voor Jesse een mooie uitlaatklep om alle frustratie en woede eruit te meppen, het is goed voor zijn rechterarm en zet zijn brein aan het denken. Dus zowel mentaal als fysiek een mooie middel!

Logeer- woonvoorziening

Ruim een jaar geleden hebben we een intake gesprek gehad bij Odion over logeermogelijkheden voor Jesse. Zowel voor ons als voor Jesse is het goed om ook eens ergens anders te slapen en vooral vertrouwen te hebben dat de begeleiders hem ook kunnen helpen. Destijds is hij op een wachtlijst geplaatst en hadden we de ijdele hoop dat er binnen niet al te lange tijd een mogelijkheid zou zijn om eens een kijkje te nemen. Maar helaas, corona gooide roet in het eten en er was geen plek voor nieuwe cliënten. Paar weken geleden hebben we weer gebeld maar helaas zijn er voorlopig nog geen mogelijkheden.

Voor wat betreft woonvoorziening gaat onze zoektocht ook nog verder. Een lieve vrijwilliger is in kaart aan het brengen wat er zoal in de omgeving voor mogelijkheden zijn.  Als dit helder is, gaan we kijken of er iets tussen zit wat voor Jesse een optie voor de toekomst zou kunnen zijn. Als we dat duidelijk in kaart hebben, kunnen we weer een stap verder kijken.

Dit was het weer even voor nu. Dank voor al jullie support en ik blijf jullie op de hoogte houden van onze activiteiten.

Lieve groet Karin