THERAPIE VOLOP VAN START

De tweede therapieweek zit er alweer op en we beginnen te wennen. Jesse voelt zich al aardig thuis en vroeg zelfs wanneer we weer in Atlanta komen als we hier klaar zijn. Haha, ik heb hem vriendelijk geantwoord dat we hier dan niet zo snel meer naar toe zullen gaan. Als vakantiebestemming weet ik leukere plekken! En we hopen volgend jaar de therapie te kunnen voortzetten in het nieuwe Daan Theeuwes Centrum in Woerden, dat dezelfde werkwijze hanteert als hier in het Shepherd!

Pech en gips

Maandagochtend startte met een iets minder prettig telefoontje van het thuisfront. Dochterlief was ’s ochtends van de trap gevallen, blijkt iets in haar voet gebroken te hebben en zit in het gips! Super vervelend voor haar en ik baal dat we op dit moment allemaal hier zitten. Maar helaas, niets aan te doen en gelukkig heeft ze heel veel lieve mensen en vriendinnen die goed voor haar zorgen.

Met pit op pad

De afgelopen week moesten we vroeg op. Vier dagen beginnen om 8.30 uur! Dit betekent voor ons om 6 uur op, Jesse om 6.30 er uit om om 8 uur fris en fruitig de deur uit te kunnen. Ik had het geluk dat Ed er nog was, die hielp Jesse met douchen en aankleden. We startten de maandag met ergotherapie oftewel OT ( Occupational therapy). Er wordt hier veel aandacht besteed aan Jesse zijn rompstabiliteit. Deze moet sterker worden en de rechterkant moet sterker ontwikkeld worden. Dit wordt onder andere geoefend door veel zitoefeningen op de mat. Vervolgens fysio, waar de tijd helaas besteed moest worden aan het op maat maken van het Theratog pak. Dit hadden we de afgelopen keer uit Amerika over laten komen maar was te groot. Nu dus de juiste maat zodat het Jesse beter kan helpen bij het oefenen met lopen. Dit pak, dat lijkt op een zeemleren lap, zorgt ervoor dat zijn houding recht blijft en het geeft hem steun.

Barboza en muziek

Na de fysio excercise met hond Barboza weer veel matoefeningen gedaan. Geweldig om te zien hoe de hond op Jes reageert en bij hem gaat liggen tijdens het oefenen. Daarna even een break en als laatste nog logo en recreational waar Jesse ging tennissen. Dinsdag startten we met logo, waar niet alleen geoefend wordt met praten maar waar ook oefeningen voor het brein gedaan worden om te kijken hoe het met Jesse’s cognitieve ontwikkeling gaat. Het omschakelen, onthouden en navertellen van dingen, hoe omgaan met problemen en hoe te handelen in onverwachte situaties. Dit gaat Jesse gelukkig goed af en het is fijn dat ze hier ook aandacht aan besteden. Dat maakt de therapie erg afwisselend. Daarna muziek therapie met Thomas waar Jes weer een eigen nummer mocht uitzoeken. Op het ritme van het nummer worden diverse oefeningen gedaan. Een erg leuke therapievorm met een super enthousiaste therapeut. Vervolgens ergotherapie waar Jesse eerst oefeningen doet op de vibration plate om het trillen in zijn lichaam tegen te gaan. Fijn dat we het hier kunnen voortzetten omdat we het thuis ook iedere dag doen en we echt het verschil in bewegen zien. De bewegingen zijn meer gecontroleerd en minder schokkerig.

Vol programma en beetje vakantie

Later op de dag was de praatgroep met jong volwassenen. Niet Jesse’s favoriete therapie omdat het allemaal in het Engels gaat. Maar wel goed voor hem om in groepsverband iets te doen waar ik even niet bij ben om op terug te vallen! Dan lunchpauze en vervolgens nog de arm-hand therapie. Dit vindt Jesse heel leuk omdat het als een soort van gamen voelt! Alles gaat hier digitaal en Jes moet op allerlei manieren besturen en bedienen en de juiste controle vinden. Hij doet het zeer rustig en geconcentreerd. Als afsluiter van de dag fysio. Eigenlijk is Jesse moe, maar hij loopt toch twee keer de gang door met het pak aan en de walker. De zweetdruppels lopen over zijn hoofd maar hij doet het geweldig! Wat een doorzetter, ben echt trots op hem! Om 15.00 uur zijn we terug in het appartement en gaat Jes even rusten, Ed sporten in de gym en ik even bijkomen met een kop thee. Eind van de dag gaan we nog even richting zwembad, lopen we een paar rondjes met Jesse door het water en drogen we daarna even op op een bedje. Dit voelt een klein beetje als, we hebben onwijs veel mazzel met het weer.

De loopband

Woensdag en donderdag zijn twee korte dagen, rond lunchtijd zijn we klaar. Donderdag heeft Jesse voor het eerst therapie op de loopband. Afgelopen jaar hebben we veel geoefend met lopen met de Lokomat machine en dit is de vervolgstap. Jesse moet nu alles zelf doen, maar hangt wel in een harnas, dus er niets kan gebeuren. Super intensief maar heel mooi om te zien. Drie therapeuten helpen hem om zijn stappen goed te zetten en zijn gewicht op het juiste moment te verplaatsen. Dit gaat hij de komende tijd twee keer per week doen! We hopen zo dat dit hem weer een stapje dichter bij het zelfstandig lopen brengt! Na de therapieën halen we ergens een broodje en gaan naar een picknickplek om daar even lekker te zitten. En dan eind van de middag nog even het zwembad in voor onze eigen therapiesessie!

Aflossing van de wacht

Donderdagavond komt vriendin Debbie Ed aflossen die de volgende dag weer naar huis vertrekt. Ik blijf het lastig vinden, de afscheidsmomentjes maar weet dat het gelukkig niet voor al te lange tijd is. Fijn dat er weer wat vrouwelijk gezelschap is en dat Debbie een week blijft om ons te helpen! Het weekend staat in het teken van bijkomen, nieuwe energie opdoen en uiteraard even langs de shoppingmall. Zaterdag eind van de dag willen we even naar het zwembad. Maar wat schetst onze verbazing, het water is er uit dus dat wordt niet afkoelen helaas. Bij de receptie blijkt er iets fout gegaan te zijn en ze gaan het bad zo spoedig mogelijk weer vol laten lopen. Hopelijk kunnen we er nog van genieten zolang het mooi weer is.

Ook Jesse in gips

Komende week wordt weer een spannende week want Jesse’s voet wordt in het gips gezet om zijn enkelstand te verbeteren. Na overleg wordt het gips dat er ook makkelijk even af kan. Anders zou het douchen niet lukken. Het is nogal behelpen in de badkamer en Jes kan dan lastig staan. Het wordt dus gips dat we er ‘s ochtends even af kunnen halen. Ben erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken en of het het juiste effect krijgt op Jesse’s enkelstand. Wordt vervolgd en tot volgende week!

Groeten Karin