WERKEN AAN ZELFSTANDIGHEID

Kennismaking fysiotherapeut Bas Bernards

Jesse volgt thuis verschillende therapieën. Maar wie zijn nu de mensen om Jesse heen die wekelijks met hem aan het werk zijn? Hier een nadere kennismaking met Bas Gerards, fysiotherapeut van Jesse.

Bas /Bernards is al sinds oktober 2017 fysiotherapeut van Jesse. Drie keer per week krijgt Jesse therapie in sportschool Ben Rietdijk in Velserbroek. Deze sportschool beschikt over uitgebreide fysiotherapie en revalidatie faciliteiten. Bas, geschoold als sportdocent én fysiotherapeut, is erg enthousiast over Jesse. Natuurlijk willen we graag weten wat hij zoal doet en wat zijn ervaringen zijn met Jesse.

Waar is de therapie op gericht?

“We hebben verschillende doelen gesteld. Deze zijn vooral gericht op het verbeteren van de zelfstandigheid van Jesse in zijn functioneren: motoriek en lopen. We mobiliseren zijn enkel en werken aan spierkracht en loophouding”, vertelt Bas.

“Regelmatig doen we spierkracht testen en dan zien we dat hij veel vooruitgang boekt in de wandeltest waarbij vooral de snelheid van lopen vooruitgaat. Daarnaast doen we veel krachttraining. Vooral het sterker maken van de core is erg belangrijk voor zijn stabiliteit. Wat je ziet, is dat Jesse gemotiveerd is om te komen. De sportschool omgeving helpt hier erg bij. Hij vindt het fijn om met fitness apparaten te werken. Het helpt dat hij sportief is en altijd zwaardere oefeningen wil doen”.

Hoe ervaar je de samenwerking met Jesse?

“Het was in het begin confronterend en ook heftig om Jesse te ontmoeten. Ik heb een zoon in dezelfde leeftijd die ook de CIOS opleiding volgt. Dat zet je wel tot nadenken. Maar we hebben een klik met elkaar. Soms is Jesse gefrustreerd als iets niet lekker loopt. Dat is logisch. Het is zwaar om altijd bezig te zijn met therapie. Ik zie hem niet als een patiënt maar doe zoals ik bij ieder ander ook m’n werk doe. En natuurlijk af en toe een flauwe grap, dat vindT Jesse prachtig.”